Kuchnia na trudne czasy. Ziemniaki. Cz. 3 Co zrobić z ziemniaków. Ziemniaki to nasze dobro narodowe, z którego można przygotować całą masę potraw, nie tylko chipsy i frytki, ale i kluski, knedle, pierogi, pyzy, placki, zapiekanki, zupy itp.Dzisiaj trzecia część cyklu przepisów na trudne czasy, w którym, staramy się udzielić trochę kulinarnych porad na miarę obecnych czasów z ograniczeniami produktowymi, z ograniczeniami finansowymi, czy innymi brakami związanymi z epidemią korona wirusa Covid 19. Kuchnia domowa daje nam wiele kreatywnych możliwości, aby gotować tanio, szybko i prosto! Dlatego dzisiejszy wpisy dotyczy ziemniaków, polskiego warzywa nr 1!
Polecam cz.1 Kuchnia na trudne czasy i cz.2 – Kotlety, krokiety i placki ze wszystkiego
Na trudne czasy polecam kupować warzywa bulwiaste i korzeniowe: buraki, marchew, seler, pietruszkę, pasternak, ziemniaki, najlepiej w większej ilości i bezpośrednio od rolnika, dzięki czemu zaoszczędzimy, mogą dłużej leżeć, gdyż można je przetrzymać bez problemu w piwnicy lub w workach na balkonie. Z takich korzeniowych warzyw można ugotować tanie i smaczne potrawy. Dania są proste do przygotowania, smaczne, bardzo sycące. W mojej Wielkopolsce mówi się na ziemniaki pyry, u mnie mówiło się z niemiecka kartofle, a jednym z najbardziej popularnych dań były pyry z gzikiem, czyli ziemniaki z twarogiem.
Z włoszczyzny można zrobić bulion warzywny, który posłuży jako baza do zup i sosów, Można też przygotować domowe kostki rosołowe tzw. bulionetki, które można zamrozić.
Z ziemniaków można ugotować zalewajkę,
a z batatów, czyli słodkich ziemniaków można ugotować pyszną zupę.
Z gotowanych warzyw z rosołu i ziemniaków proponuję też przygotować pyszną sałatkę jarzynową.
Z ziemniaków można przygotować całą masę potraw, kartofle nadają się na wszelakie kluski, knedle, pyzy i pierogi, placki ziemniaczane, można ich przygotować dużo i potem zamrozić, potrawy z ziemniaków są bardzo tanie, a za okrasę może nam posłużyć tylko kwaśna śmietana, czy też smażona cebulka, nie potrzebujemy do tego boczku, czy kiełbasy!
Jeśli chcecie faszerować pierogi czy knedle mięsem to farsz nie musi być z wysokogatunkowego mięsa, można wykorzystać mięso, które jest na kościach ze schabu lub karkówki. Polecam kupować kości, które mają mięso, a nie gołe gnaty, mięso nie jest do końca z nich wykrojone. Kości z mięsem polecam ugotować z dodatkiem liścia laurowego, soli i ziela angielskiego. Po ugotowaniu mięso wystarczy wyciąć nożem, zmielić lub poszatkować i wykorzystać jako mięsny farsz do knedli, pyz, krokietów, naleśników, zapiekanek. Smacznie i tanio!
Co zrobić z ziemniaków? Tanie potrawy z ziemniaków.
– babka ziemniaczana
– Placki ziemniaczane z pieczarkami
–Kluski ziemniaczano-serowe. Kopytka ruskie.
– kluski ze szpinakiem
– tradycyjne Kopytka domowe,
– Kopytka z boczkiem i groszkiem
– Kopytka ze szpinakiem
– Kopytka marchewkowe z rozmarynem
– ruskie pierogi
–kluski śląskie
–Szare kluski z zasmażaną kapustą kiszoną
–Knedle z mięsem. Kluski z mięsem
Knedle lubią wszyscy, a my robimy też knedle ze śliwkami , truskawkami, oraz ze śliwkami i bakaliami,
gnocchi
–Placki z gotowanych ziemniaków
– Kartacze lub Cepeliny. Pyzy z mięsem
– Ziemniaki smażone na patelni
– Ziemniaki pieczone z serem i szynką. Hasselback potatoes
Polecam też inne przepisy na ziemniaki:
młode ziemniaki z piekarnika.
młode ziemniaki zapiekane z rozmarynem
śródziemnomorskie ziemniaki pieczone z tymiankiem , Ziemniaki z kiszoną kapustą
oraz Najlepsze przepisy na placki ziemniaczane