Menu na Wielkanoc. Śniadanie wielkanocne – propozycja menu. Dzisiejszy wpis to mój przewodnik dla wszystkich, którzy chcą przygotować tradycyjne śniadanie wielkanocne.
Gdy nie macie czasu na wymyślanie wielkanocnego menu, albo nie macie pomysłu i zastanawiacie się, co podać, albo przygotowujecie śniadanie wielkanocne po raz pierwszy- to ten wpis jest dla Was idealny!
Oto moja propozycja menu na Wielkanoc, gdzie znajdziecie zdjęcia i linki do proponowanych przepisów, wraz wskazówkami kiedy je przygotować aby ze wszystkim zdążyć! My zaczynamy nasze przygotowania do wielkanocnego śniadania już w piątek.
No chyba że chcemy zrobić jakieś wędliny dojrzewające np. schab suszony wieprzowy, albo schab z pończochy, czy schab suszony w piekarniku to dużo wcześniej.
W piątkowy wieczór zabieramy się za marynowanie mięsa, które będą tworzyć tzw. zimną płytę. Niektóre mięsa muszą się marynować nawet dużo wcześniej, ale w sobotę trzeba je upiec lub ugotować, dzięki temu do niedzieli zdążą ostygnąć, by łatwiej było je potem kroić.
Do zimnej płyty proponuję przygotować:
- najlepsza pieczeń rzymska z jajkiem
- Jajka po polsku faszerowane.
-
Dietetyczna rolada szpinakowa z łososiem
Jako dodatek do mięsa, wędlin czy gotowanych jajek proponuję przygotować Sos tatarski, sos też można już przygotować w piątek, aby zdążył się „przegryźć” do niedzieli. My przyrządzamy go z dodatkiem grzybów w occie, można je zastąpić marynowanymi kaparami. Oprócz sosu tatarskiego, na wielkanocnym stole zawsze stawiam ćwikłę z chrzanem i chrzan ze śmietaną.
W sobotę polecam zająć się pasztetem. Przygotowanie pasztetu zajmuje trochę czasu, jednak nie jest to trudne zadanie. Można też już w piątek ugotować mięso i warzywa, z których później zrobimy pasztet. Jeśli nie macie maszynki do mielenia mięsa to zamiast wszystko zmielić to można zmiksować za pomocą szatkownicy czy blendera.
Jeśli uważasz, że przepis na Najlepszy pasztet świąteczny jest za trudny, to zerknij TUTAJ gdzie znajdziesz inne propozycja na pasztety, m.in. przepis na kremowy Pasztet z wątróbek z żurawiną , albo Pâté z masłem i pietruszką, który można podać go na malutkich krążkach z chleba.
Ozdobą świątecznego stołu będą też mini przekąski takie jak:
– małe porcje Galaretki z kurczaka
– Koreczki z jajek przepiórczych z białą kiełbasą
– Koreczki z buraka i sera mozzerella
Polecam też przygotować szynkę zawijaną z jajkiem, która jest nie tylko smaczna, ale będzie dekoracją wielkanocnego stołu.
W czasie, gdy mięso na pasztet będzie się gotować a następnie stygnąć, przygotujcie coś słodkiego, ciasta też muszą się pojawić na śniadanie – polecam w sobotę lub nawet w piątek upiec Sernik z brzoskwiniami, który jest najlepszy jak postoi, dzień lub dwa.
A zamiast babki drożdżowej polecam upiec pomarańczową babkę piaskową. Babka piaskowa jest łatwiejsza do przygotowania i potrzeba na nią mniej czasu, a przy tym jest równie smaczna. Po ostudzeniu ja ją lukruję i posypuję kandyzowaną skórką, ale można też zrobić polewę czekoladową, jak nie potraficie to wystarczy ją posypać obficie cukrem pudrem. Polecam też inne moje Przepisy na babki wielkanocne
Jeśli wolicie ciasta bez pieczenia to wypróbujcie przepis na Najlepszy przepis na sernik na zimno, albo wypróbujcie nasz przepis na prosty do wykonania mazurek andrutowy z czekoladą.
Kiedy sernik i babka będą upieczone, to można upiec pasztet, boczek albo schab. Mięso pieczemy później, aby ciasta nie przeszły zapachem mięsa, no chyba że mamy specjalny piekarnik, który nie wpływa na mieszanie się zapachów.
Świąteczny standard to tradycyjna sałatka jarzynowa. My sobie nie wyobrażamy świątecznego menu bez sałatki jarzynowej. Sobota to również dobry moment na przygotowanie sałatki, możecie sobie ułatwić pracę i razem z mięsem i warzywami na pasztet ugotować też warzywa na sałatkę. Pamiętajcie, że warzywa na sałatkę muszą być zimne! Ale jeśli chcecie sobie ułatwić i przyspieszyć przygotowanie sałatki to użyjcie warzyw ze słoika tylko je dobrze odsączcie z zalewy, muszą też być dobre gatunkowo.
Na wielkanocnym stole sałatka jarzynowa będzie się pięknie prezentowała, jeśli zawiniecie ją w plasterki szynki gotowanej jak tutaj: Szynka faszerowana sałatką jarzynową.
Takie ruloniki z szynki obwiązuję dla ozdoby szczypiorkiem, ale można je również zalać galaretą jak w przepisie na schab w galarecie.
Gotując jajka do sałatki, ugotujcie ich więcej, możecie wtedy przygotować np. tradycyjne jajka z majonezem . Na wielkanocnym stole nie może również zabraknąć faszerowanych jajek, 20 przepisów na jajka faszerowane znajdziesz tutaj. Są tu m.in. farsze z szynki, sera, z dodatkiem chrzanu, pieczarek, czy łososia.
Możecie też przygotować bardziej wypasioną wersję: jajka z łososiem i zielonym majonezem ze szczypiorku.
W sobotni wieczór na niedzielne śniadanie trzeba też ugotować Żurek na zakwasie, my dodajemy do żurku domową białą kiełbasę i podajemy go w chlebowych miskach. Można żurek podać z dodatkiem jajka na twardo lub kupnej białej kiełbasy.
Gdy ugotujecie żurek już w sobotę, a nawet w piątek to do niedzieli zdąży nabrać smaku. Jeśli nie macie domowego zakwasu to można kupić gotowy zakwas na żurek, ale uważnie sprawdźcie jego skład.
Jeśli macie ochotę na coś mniej klasycznego, wypróbujcie nasz przepis na Białą kiełbasę pieczoną w cieście francuskim, do której można podać chrzan lub konfiturą z czerwonej cebuli W sobotni wieczór zaczynam przygotowanie tej kiełbasy, którą piekę w niedzielę tuż przed wielkanocnym śniadaniem i podaję na gorąco, aby przyspieszyć pracę zawijam ją w ciasto francuskie i wstawiam do lodówki, w niedzielę jedynie piekę w piekarniku.
Polecam też przygotować półmisek wielkanocny, na którym znajdą się położone na liściach sałaty m.in. Jajka Wielkanocne – Szynka w galarecie , rolowana szynka i żółty ser, oraz jajka z majonezem i oliwkami z kleksem keczupu czy też inne smaczne przystawki.
Możecie też zainspirować się innymi naszymi przepisami, które można podać na wielkanocne śniadanie:
– Galareta wielkanocna
– Terrina wielkanocna
– Szynka w galarecie
Obok lub zamiast tradycyjnej sałatki jarzynowej z groszkiem lub Świąteczna sałatka jarzynowa z szynką możecie też przygotować inne pyszne sałatki: polecam wpis : Najlepsze sałatki na Święta, znajdziesz tam aż 18 przepisów.
Możecie też upiec inne mięsa:
–Pieczeń rzymska z pieczarkami i marchewką
–Schab pieczony z grzybami. Schab faszerowany.
–karczek rolowany
–schab pieczony z tymiankiem.
czy Schab pieczony z boczkiem
Polecam też przepis na – Żurek z klopsikami z białej kiełbasy.
Jeśli zaś nie lubicie żurku i nie trzymacie się ściśle tradycyjnego menu to możecie przygotować inne zupy na śniadanie lub na obiad wielkanocny, polecam:
– Zupa z białych warzyw. Zupa krem z białych warzyw
– Zupa szparagowa ekspresowa
– Zupa ziemniaczana z grzybami
– Zupa kurkowa. Zupa z kurek
– Zupa krem z cukinii
– Zupa brokułowa z grzankami i chili
– Zupa krem z zielonego groszku
Ciasta i desery też możecie przygotować inne, oto moja propozycja na Pyszne ciasta na Święta lub skorzystajcie z poniższego zestawu:
Wielkanocna pascha z migdałami i morelami
Ciasto cielak, czyli murzynek z serem
Babeczki z czekoladą i migdałami
Wielkanocne babeczki z pomadą i bakaliami
Mazurek ekspresowy
Sernik krówkowy
Sernikowe tartaletki z malinami
A przy okazji mam dla Was propozycję na obiad wielkanocny, znajdziecie tutaj 100 przepisów na mięsny obiad z wieprzowiny i kurczaka:
– 50 przepisów z wieprzowiny
– 50 przepisów z kurczaka,
do którego można podać pyszne domowe surówki
lub sałatki, które można również podać na kolację.
ŻYCZYMY wszystkim czytelnikom SMACZNYCH i WESOŁYCH ŚWIĄT!
Jeśli skorzystacie z naszych przepisów to dajcie znać w komentarzu co przygotowaliście i czy wam to smakowało 🙂