Kuchnia PRL stała się ostatnio bardzo popularna, może z sentymentu do okresu dzieciństwa, młodości, a może też z czystej oszczędności. Ponieważ w tamtym okresie powstawały różne potrawy z prostych i tanich składników. Mimo ograniczonego dostępu do wielu produktów gospodynie domowe potrafiły ugotować z najprostszych składników bardzo smaczne dania. Niektórzy pamiętają też smak tych potraw z popularnych w PRL-owskich lokali, czy też z barów mlecznych.
Moje dzieciństwo i młodość przypadło właśnie w okresie PRL, więc smaki tamtego okresu znam z autopsji, a nie ze słyszenia. Wszystkie przedstawione poniżej potrawy jadłam w barze mlecznym, stołówce szkolnej, w stołówce zakładowej, oraz w rodzinnym domu, wiele z nich jadam też obecnie, gdyż są stałym elementem polskiej kuchni.
Potrawy z PRL:
Babka ziemniaczana z boczkiem
Tradycyjny barszcz ukraiński
Cynaderki wieprzowe
Fasolka po bretońsku
Flaki wieprzowe
Flaki wołowe
Flaki drobiowe Żołądki drobiowe ( flaczki drobiowe)
Galat Zimne nóżki (Galat)
galat z wolnowaru Galareta wieprzowa
galantyna z kurczaka galat drobiowy,
Golonka gotowana ( z wody)
Golonka w kapuście z wolnowaru
Pikantny gulasz z serc
jajak z majonezem
kapusta zasmażana z kminkiem
kaszanka z ziemniakami i surówka,
Pampuchy. Kluski na parze.
Knedle z mięsem. Kluski z mięsem
kopytka Najlepsze kopytka domowe
Tradycyjne kotlety mielone
Kotlet panierowany z karkówki
Tradycyjny kotlet schabowy
Kotlety z jajek (kotlety jajeczne)
Kotlety z jajek i warzyw
Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym
Kotlety z mortadeli
Krokiety o smaku ruskich pierogów
Makaron z serem na słodko
Marchewka z groszkiem
Naleśniki z parówką i serem
Ozorki w sosie chrzanowym
Ozory w sosie koperkowym
Paprykarz ze śledzia
Pasta z jajek (do kanapek)
Pierogi leniwe tradycyjne
Pierogi ruskie z boczkiem
Tradycyjne pierogi z jagodami
Sos tatarski
Sałatka z warzyw z rosołu
śledzie w oleju, przepis podstawowy
Tatar wołowy, czyli befsztyk tatarski
Tatar z ogórkiem, cebulą i żółtkiem
Wątróbka drobiowa smażona z cebulką
Wątróbka wieprzowa panierowana palce lizać
Wątróbka w sosie z majerankiem
Pływające wyspy (Zupa nic)
Słodycze z PRL:
biszkopt z owocami
ciasto salceson
Ciasto ucierane z truskawkami
Deser z galaretką, truskawkami i bitą śmietaną
Galaretka z truskawkami i bitą śmietaną (deser)
Domek baby jagi Sernik bez pieczenia z truskawkami
domek Baby Jagi
Kaszka manna z malinami
Kasza manna na mleku
Deser z kaszy manny z owocami
jabłecznik sypany
Murzynek z serem
Najlepszy sernik na zimno
torcik z kaszy manny,
Mleczne cukierki z prosem
W moim rodzinnym domu samemu robiliśmy też kiełbasy, wędliny, smalec, przetwory i sery, więc poniżej znajdziecie też sporo naszych przepisów na wszelakie wyroby domowe.
Mięsa, pasztety, wędliny i inne mięsne wyroby domowe:
Baton wieprzowy gotowany
biała kaszanka z kaszą pęczak
biała kaszanka zapiekana
biała kiełbasa
biała kiełbasa
Kiełbasa biała domowa na Święta
Biała kiełbasa drobiowa (wersja light)
Boczek pieczony
chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa
Gęsi pasztet z żurawiną
Karczek rolowany z boczkiem. Rolowana karkówka pieczona.
Karkówka dojrzewająca
karkówka pieczona z sokiem pomarańczowym, sosem sojowym i sweet chilli
karkówka surowa suszona
Karkówka ze słoika
Domowa kiełbasa à la gołąbki
Kiełbasa dojrzewająca à la kabanosy
Kiełbasa słoikowa
Kiełbasa suszona dojrzewająca. Kiełbasa palcówka
Łopatka mielona ze słoika
Mielonka dojrzewająca. Kiełbasa mielona suszona.
Mielonka drobiowa ze słoika
Mielonka w osłonkach wędliniarskich
ogonówka dojrzewająca
ogonówka gotowana
Pancetta (surowy suszony boczek zawijany)
Pasztet drobiowy z wiśniami
Pasztet faszerowany z jajkiem
pasztet wielkanocny
Pâté z drobiowych wątróbek
pâté z galaretką z jabłek
Pasztet z drobiowych wątróbek
Pasztet z wątróbek z morelami
Pieczeń rzymska z prażoną cebulką
Roladki z kurczaka z serem i pomidorami
Schab dojrzewający (schab surowy suszony)
schab gotowany pikantny
Schab gotowany ( w 10 minut)
Schab gotowany (domowa wędlina)
Schab peklowany parzony
Schab pieczony faszerowany warzywami
Schab pieczony w niskiej temperaturze
Schab pieczony z boczkiem. Schab szpikowany boczkiem.
Schab pieczony z pieprzem i majerankiem
Schab pieczony z tymiankiem i czosnkiem
Schab suszony w piekarniku
schab z pończochy
Smalec domowy z kiełbasą
Smalec ze skwarkami
smalec ze skwarkami
Suszony schab wieprzowy
Szynka domowa gotowana
Szynka domowa gotowana
domowa szynka suszona i gotowana
Szynka gotowana pikantna
Szynka gotowana z jałowcem
Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie
Szynka Świąteczna z żurawiną
Wędlina drobiowa ze słoika
Nabiał:
Domowy twaróg ziołowy
Jak zrobić domowy twaróg?
Jak zrobić domowy kefir?
Labneh (arabski serek jogurtowy)
Ser ricotta (domowa ricotta na serwatce)
Serek topiony (domowy)
Ser smażony z kminkiem
Ser smażony z suszonymi pomidorami
Pieczywo:
Bagietki pełnoziarniste
bagietki pszenne rustykalne
Bułeczki drożdżowe z ajwarem
Bułeczki z rukolą i serem
bułka paryska
Bułki drożdżowe faszerowane
Bułki pszenne z otrębami
Bułki razowe z płatkami
Bułki wielozbożowe
chleb z garnka
Dietetyczny chleb bez mąki
Focaccia
Super przepisy przypominają młode lata PRL i obiadki które, mama gotowala, babcia, sasiadeczki. Posłałem koledze do Stanów bo prosił! Jak to kiedyś gotowano.
J
Kochani, czy ktoś z Was pamięta takie maleńkie kluseczki śląskie, które wyglądały, jak małe kopytka i do tego oprócz jakiegoś mięsa podawano w barach kapustę (chyba białą) z takimi czarnymi piegami (podobno były to pieczarki)? Czy ktoś z Was wie, jak była robiona ta kapustka? Uwielbiałam ją właśnie z tymi ,,kopytkami”. Takie dania serwowano w barach w Łodzi w latach 70- tych i 80- tych, później zniknęły te potrawy i część barów
Nie wiem Pani ,gdzie taką Kuchnię Polską PRL-u.?lub pożyczyć.
Mam taką,ale,jest trochę zniszczona i brakuje kilka kartek.Jest z 65 roku.
Proszę poradzić co mam zrobić aby ją odnowić